Iridológovia z dúhovky zistia, v akom stave je organizmus

17.05.2009 Celý región

Bratislava 17. mája (TASR) - Iridológia, teda diagnostika z dúhovky, je alternatívnym diagnostickým postupom, jej zástancov z radov lekárov však len sotva nájdete.
Diagnostika spočíva vo vyhotovení makrofotografie očnej dúhovky, na ktorej sa podľa jej zástancov ukazuje celá mapa ľudského tela.

\"Zo skúseností starodávnych aj novodobých iridológov, ktorí majú možnosť si ich aj klinicky overiť, vieme, ktoré miesta s ktorou časťou tela súvisia a ako sa prejavujú určité degenerácie a poruchy, \" vysvetlila pre TASR Bohuslava Jaroševičová, učiteľka jogy a atestovaná špecialistka detoxikácie vyškolená MUDr. Jonášom. Z máp na dúhovke tak iridológovia vedia vyčítať, v akom stave je organizmus.

Jaroševičová však upozorňuje, že z dúhovky sa človek nedozvie, akými ochoreniami trpí. Na fotografii zväčšenej dúhovky je vidieť vlákna, dva druhy svalov. Ak sú uvoľnené, rozostupujú sa a ukazujú sa medzi nimi rôzne medzery, farby a škvrny. \"Tam, kde sa tie znaky ukazujú, je príslušný orgán alebo celý systém nejakým spôsobom zatoxikovaný, oslabený, alebo sú tam genetické predispozície na oslabenie, ktoré môžu neskôr človeku spôsobiť zdravotné problémy, \" dodala.

Iridológia je teda určitým spôsobom prevencie, pohľad na súčasný stav organizmu, aby človek lepšie poznal svoje predispozície, akútne stavy a začal s tým niečo robiť. Ak si myslíte, že pohľadom na vašu dúhovku iridológ zistí ochorenie, mýlite sa. Oko je totiž prepojené s centrálnou nervovou sústavou a akútne ochorenia sa podľa Jaroševičovej nemusia na dúhovke hneď objaviť. \"Ak sa vám však napríklad dlhodobo ukladá cholesterol v cievach, tak sa to ukáže na bielku. Sú tam žltohnedé vrstvy, čo je znak toho, že sa tam niečo hromadí, \" doplnila.

Rozbor stojí približne 40 eur (1200 Sk) a môžu ho podstúpiť aj deti. Na diagnostiku je potrebná makrofotografia oboch očí, keďže v ľudskom tele sa nachádzajú symetrické aj asymetrické orgány. Žlčník či pečeň môžu iridológovia zdiagnostikovať výlučne na pravom oku, naopak, napríklad slezinu iba na ľavom. Srdce je väčšinou na ľavom, ale čiastočne aj na pravom oku.

Usporiadanie pigmentových zmien na dúhovke sa v súčasnosti využíva aj na identifikáciu osôb. Tak ako sa kedysi používali odtlačky prstov jedinečné pre každú osobu, tak dnes sa už využíva jedinečnosť dúhovky každého človeka na identifikáciu.
 

Vyberte región